PRÍMESI alebo Z čoho vzniká šatka na nosenie detí

Milujem šatky. Vyskúšala som ich už mnoho a keby sa moje deti ešte stále často nosili, skúšala by som s radosťou ďalšie a ďalšie 🙂

Možno teraz nechápavo krútiš hlavou a vravíš si, že je to len šatka. Proste látka, v ktorej ponosíš dieťa. Nič špeciálne, tak načo skúšať rôzne šatky?

Pretože šatky špeciálne sú ♥ Pevná šatka na nosenie detí je tkaná a utkanie šatky je doslova alchýmia. Obzvlášť ak by šlo o šatku ručne tkanú a to by Ti už vedeli rozprávať tkáčky aké fascinujúce to je 🙂

Šatky na nosenie detí sa totiž tkajú z rôznych priadzí. Tieto priadze potom ovplyvňujú jednotlivé vlastnosti šatky. Takisto aj to, koľko priadzí sa na danú šatku použije. A potom sú tam ďalšie premenné – no proste, je to priam umenie 🙂

Každá šatka, ktorú som mala v rukách a naviazala bola niečím iná, špeciálna, výnimočná. Inú by som si zvolila na novorodeniatko, inú na väčšie dieťatko, inú na leto, inú na zimu… Svet šatiek je neskutočne fascinujúci. A nie, nie je to o rozmare, ale o tom spríjemniť si nosenievybrať si tú správnu šatku, aby si zvládla naviazať svoje malinké bábätko aj keď si ešte predtým neviazala, pohodlne nosiť väčšie a ťažšie dieťatko, vybrať si šatku, ktorá vás v zime zahreje či naopak v lete schladí 🙂

S každou šatkou sa takisto inak pracuje, inak sa s ňou viaže. Iná šatka je vhodná pre začiatočníka vo viazaní ako pre tých, ktorí už viazali a zvládnu aj menej poddajné šatky.

V tomto všetkom zohráva veľkú rolu práve to, z čoho je daná šatka vyrobená. Poďme sa teda pozrieť na najčastejšie priadze, s ktorými sa v šatkách môžeš stretnúť. Zároveň Ti tu poviem o ich charakteristikách, aby si vedela čo od takej šatky asi očakávať.

Bavlna 

Bavlna je najuniverzálnejším materiálom pri výrobe šatiek. Takmer každá šatka obsahuje bavlnu. Tenké bavlnené šatky sú skvelé pre začiatočníkov,pretože sa s nimi dobre pracuje.

Takisto nie sú vôbec náročné na údržbu, takže ak šatke nechceš venovať veľa času, bavlnená šatka bude skvelou voľbou. Výhodou bavlnených šatiek je aj to, že sa celkom ľahko a rýchlo zanášajú, takže aj keď potom vymeníte svoju prvú tenkú bavlnenú šatku za hrubšiu a nosnejšiu bavlnenú šatku, nenatrápiš sa s ňou toľko ako s istými prímesami.

Bambus

Šatky z bambusu sú jemné a hypoalergénne, takže sú vhodné pre malé bábätká, detičky s ekzémom či alergiou ako aj pre citlivú pokožku. Bambus dáva šatke istú pružnosť, maslovú jemnosť, ale zároveň tieto šatky aj trošku kĺžu, čo môže byť problém ak si vo viazaní úplný začiatočník.

Bambus je vzdušný a má izolačné vlastnosti, to znamená, že v lete bude v bambusovej šatke príjemne „chladno“ a v zime pekne zahreje.

Hodváb

Hodváb je úžasný prírodný materiál, v ktorom sa budete cítiť ako vo vatičke. Je jemný a lesklý a prinesie pocit luxusu. Narozdiel od bambusu mu chýba pružnosť.
Hodváb má silné vlákna, a preto sú hodvábne šatky veľmi nosné.

V hodvábnych šatkách môžeš (s)pokojne nosiť v lete aj v zime. Hodváb pohlcuje vlhkosť, takže v horúcom počasí vám v hodvábnej šatke bude príjemne a naopak v zime nebude bábätku zima z toho, že by bolo spotené.

Vlna 

Vlnené šatky sú jemné, pohodlné, s termoregulačnými vlastnosťami. Sú vzdušné a krásne pružia. Niektoré môžu trochu škriabať, ale existuje veľa vlnených šatiek, ktoré sú príjemné a krásne mäkké. Na nosenie v zime sú ako stvorené – obom vám v nich bude teplúčko, ale určite nebudete spotení.

Ľan

Ľan má silné vlákna, takže šatky s prímesou ľanu sú vhodné aj pre ťažšie detičky. Ak hľadáš šatku na väčšie a ťažšie bábätko, ľanové šatky sú jedne z top volieb. Síce vo väčšine prípadov je celkom ťažké novú ľanovú šatku zanosiť, výsledok stojí za to. Šatka sa potom odvďačí jemnosťou a pohodlím.

Ľanové šatky sú ideálne aj do horúceho počasia, keďže krásne chladia a pohlcujú vlhkosť. Vyžadujú však časté žehlenie, aby na šatke nevznikli sklady (trvalé záhyby v mieste namáhania), keďže ľan je dosť krčivý materiál.

Ľanové šatky často obsahujú miestami zhrubnuté vlákna a iné nepravidelnosti. Neľakaj sa, je to úplne normálne; také je ľanové vlákno a má to svoje čaro.

Konopa 

Konopné šatky sú veľmi pohodlné a nosné (konopa je až 8x silnejšia ako bavlna), aj keď ich zo začiatku treba väčšinou poriadne zanosiť. Oproti ľanu sú konopné šatky pružnejšie.
Tieto šatky sú vhodné aj na leto – zadržujú UV žiarenie a pôsobia chladivo.

Konopa je veľmi odolná, má zvyčajne až styrikrát dlhšiu životnosť ako bavlna, takže ak rozmýšľaš nad „legacy wrap“ (šatka, ktorá ostane Tvojim deťom na nosenie ich detičiek), konopnou šatkou nič nepokazíš.

Tencel

Tencel je rastlinné vlákno vyrábané z eukalyptového dreva. Šatky z tencelu sú jemné a mäkké (mäkšie ako hodváb), majú termoregulačné vlastnosti, takže v lete príjemne schladia a v zime zase zahrejú. Takisto vám v nich nebude chladno z prepotenia, pretože absorbujú vlhkosť. Ďalšou výhodou tencelu je, že má antibakteriálne vlastnosti.

Repreve

Je to vlákno vyrobené z recyklovateľných materiálov. Šatky s prímesou repreve sú pružné, mäkké, vzdušné a majú termoregulačné vlastnosti.
Túto prímes oceníš ak nemáš veľa času či chuti na údržbu šatky – repreve je odolné špine, ľahko sa čistí, rýchlo schne a takmer vôbec sa nekrčí.

Toto sú prímesi, s ktorými sa v šatkách môžeš stretnúť najčastejšie. Treba vyskúšať, ktorá z nich sadne Tebe a Tvojmu bábätku najviac; niekto miluje hebučký hodváb, niekto zas ľan, ktorý si skrotí.

Každá z nich má svoje čaro a robí šatku niečím výnimočnú ♥

Ak s nosením ešte len začínaš (alebo len plánuješ začať), rada Ťa privítam v mojom online kurze. Príprava je základ 🙂

Som sprievodkyňa žien-matiek. Som im inšpiráciou a pilierom na ich ceste materstvom. Som liečením pre pokryvené materstvo tejto doby a učím ženy-matky vedomému materstvu.  Zameriavam sa nielen na deti, ale aj na ženy-matky a robím to cez viaceré oblasti - dojčenie, nosenie detí, vedomé materstvo, aromaterapiu, zelené potraviny, osobný rozvoj či podnikanie. Som autorka e-booku Ako si vybrať tú správnu šatku pre novorodenca? a online kurzu Začíname nosiť - zdravo a pohodlne . Pomáham maminkám uľahčiť si starostlivosť o bábätko, nosiť zdravo, pohodlne a užívať si ten krásny vzťah s bábätkom. Pretože materstvo môže byť naozaj nádherné a napĺňajúce ♥ Môj príbeh si môžeš prečítať tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.